El proper 11 de març iniciarem la commemoració del tricentenari de la reconstrucció de l'ermita de la Mare de Dèu de Berà.
El calendari dels actes organitzats per l´Ajuntament es el següent:
11 de Març.
Al migdia missa a l´ermita oficiada per l´arquebisbe de Tarragona i per el rector de la parroquia de Sant Bartomeu. Els Nens del Vendrell oferiran una demostració de les seves figures i s´oferirà una copa de cava.
2 d´Abril.
Dintre del 29è Aplec de Sardanes, hi haurà un concurs de pintura ràpida amb l´Ermita com a tema principal.
A les 12´30 h. es presentarà la rosa del Tricentenari, elaborada amb punta de coixí per les puntaires de Roda de Berà.
El jurat decidirà els tres guanyadors del concurs de pintura sobre les 17 h, i una hora mès tard es farà entrega dels premis.
17 de Juny.
Trobada de cristians de l´arxiprestat del Tarragonès Llevant. Tindran lloc tallers i conferències amb la participació de l’arquebisbe de Tarragona, i del rector de Roda de Berà. Seguidament, a la plaça de l’ermita, se celebrarà un concert de cançons líriques.
Història:
A l´any 1121 ja hi ha constancia d´una petita esglesia dedicada a Sant Pere, amb una comunitat de pescadors al seu voltant. Aquesta comunitat va ser abandonada, segurament per falta de seguretat davant dels atacs pel mar. Part d´aquestes ruines son avui mateix submergides davant de l´Ermita i en ocasions depèn de l´estat de la mar es poden veure a simple vista.
L´Ermita sempre ha estat lligada al antic Castell de Berà, datat al segle XI i que avui es un complex privat.
L´any 1566, a causa del desplaçament d´aquest petit nucli de pescadors (Berà) cap a l´interior, es traslladar l’altar major, les fonts baptismals i d’altres objectes sagrats a l´esglesia de Roda.
Diu la llegenda que la imatge de la Verge la va trobar un pescador als voltants de la Roca Plana (actual platja de la Pelliseta). Durant la guerra civil (1936-1939) va desaparèixer, així que l´actual es una rèplica.
Celebrem en aquestes dates la colocació de la primera pedra de la seva reconstrucció, que va ser financiada pels veïns de Roda de Berà d´aquella epoca.
Als anys 60 i 70 del segle passat va ser objecte de molta pressió urbanistica, però gràcies als veíns de Roda de Berà i els seus dirigents polítics es conserva com un bé que pertany al nostre poble.
Cada dilluns de Pascua es celebra el nostre Aplec de sardanes, a mès de ser un indret per passejar i disfrutar del mar i la naturalesa.
L´Ermita té una sala rectangular, amb porxo lateral i façana amb portal de punt rodó, ull de bou i espardenya. Just a la part baixa del porxo hi ha una pedra amb inscripcions que us recomanem visitar. Als voltants hi havia hagut un petit cementiri.
Us convidem a participar a tots els actes i gaudir una vegada mès de la nostra cultura i historia.
Si voleu mès informació:
Bon treball. Felicitats, i si, gaudirem de la nostra maravellosa ermita.
ResponderEliminar